Krutý konec českého snu. Američané poslali sympatický tým domů po nájezdech

AKTUALIZOVÁNO (aktualizováno: 19. 5. 2016 22:50) - MS v hokeji 2016 autor: knp

Reprezentace medaili z mistrovství světa nepřiveze. Tým po triumfu ve skupině vypadl hned na první překážce, když Američanům podlehl ve čtvrtfinále na nájezdy. Po 60 minutách i po prodloužení byl stav 1:1, obě trefy vítězů zařídil Auston Matthews, jeden z kandidátů na jedničku letošního draftu do NHL.

Český tým skončil po nájezdech s Američany na lopatkách

Český tým skončil po nájezdech s Američany na lopatkách , zdroj: Profimedia

Poněkud nervózní úvod českého týmu, který čelil o poznání dynamičtěji bruslícímu soupeři, neukončila ani přesilovka. Naopak. Tým s 13 nováčky, kteří nastoupili do čtvrtfinále MS poprvé v kariéře, ukázal, proč má na turnaji nejhorší úspěšnost hry v početní výhodě ze všech účastníků play off. Dvakrát dokonce pustil soupeře do protiútoku.

Po 10 minutách ale získal převahu a brzy nato i vedení. Tým USA totiž sehrál přesilovku ještě hůř. Jeho rozehrávku vystihl Kolář, poslal vpřed Zohornu, Maroon jej stáhl k ledu a rozhodčí nařídili trestné střílení. A Zohorna jej chladnokrevně proměnil manévrem do forhendu.

Náskok ale Vůjtkovým svěřencům vydržel jen 6 minut. V úvodu 2. části přebruslil Šimka Matthews, rozhodčí přehlédli jeho prokazatelné postavení v ofsajdu, kličkou si roztáhl Furcha a poslal mu puk mezi nohama.

Faksa jel sám na branku, ale nezakončil

V podobné situaci se při hře 4 na 4 ocitl Červenka, který prolétl americkou obranou, ale Kinkaida nepřekonal ani nadvakrát. Při následné krátké přesilovce zámořského týmu pomohla Furchovi horní tyčka, na níž skončila Matthewsova plachtící střela. Češi si v zápase takovou šanci v početní převaze nevytvořili, i když jich dnes měli celkem 6…

Přesto si mohli vedení vzít zpět. Faksa jel na Kinkaida od půlky hřiště sám, jenže americký brankář proti němu skočil na led a pokus o kličku do bekhendu mu zmařil položenou hokejkou. Pak měl častěji puk v moci soupeř, zejména proto, že hrál v rychlém sledu 3 přesilovky. Na Furcha v české brance byl ovšem spoleh.

V 60 minutách se nerozhodlo a v následném prodloužení byli Američané blízko rozhodnutí. Pár vteřin před koncem věnoval puk Američanům podklouznutím za vlastní brankou Kempný. Okamžitě přišel pas před Furcha na volného Widemana, jeho gólovou ránu však na poslední chvíli přizvedl Kundrátek.

Bez prohry, ale opět bez medaile

Konec národního týmu na turnaji tak zpečetily nájezdy. Český specialista Kašpar opět zkoušel svou fintu mezi nohama, ale se 4. totožným zakončením na turnaji poprvé neuspěl. A zrovna v tu nejméně vhodnou chvíli… Stejný trik pak lépe zvládl Matthews, jenž poslal puk bleskově a s ledovým klidem Furchovi pod beton. A Zohorna v poslední sérii úspěšnou penaltu z úvodní části nezopakoval…

Reprezentace tak opouští turnaj velmi zkroušeně. Svým svižným a fyzickým hokejem nadchla experty, v základní hrací době neprohrála jediný zápas, Američany dnes přestřílela. Jenže vyhořela v přesilovkách.

Výsledkem je prodloužení čekání na medaili z velké akce, jež trvá od zisku bronzu z MS 2012, což je nejdelší medailový půst v historii samostatné české reprezentace. A také to znamená smutné loučení kouče Vladimíra Vůjtka, jejž po turnaji nahradí na pozici hlavního kouče podle plánu dosavadní asistent Josef Jandač. Vůjtek po zápase oznámil, že to byl jeho poslední zápas v kariéře…

Výsledek:

Česko – USA 1:2sn (1:0, 0:1, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Zohorna z trestného střílení – 22. Matthews (Vatrano, Wideman), rozh. nájezd Matthews. Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Wehrli (Švýc.) – Otmachov (Rus.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 6:6. Bez využití: Diváci: 7853.

Sestava: Furch – Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kundrátek, Kempný, Doudera – Pastrňák, Plekanec, Červenka – Řepík, Kovář, Birner – Kašpar, Kousal, Zohorna – Zaťovič, Faksa, Filippi, navíc na nájezd Koukal. Trenéři: Vladimír Vůjtek st., Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Tagy: Česká hokejová reprezentace Americká hokejová reprezentace MS v hokeji 2016

Zdroje: Vlastní