Dárky pro kouče Vůjtka k 69. narozeninám: skalp Švýcarů a triumf ve skupině

AKTUALIZOVÁNO (aktualizováno: 17. 5. 2016 14:55) - MS v hokeji 2016 autor: knp

Čeští hokejisté uzavřeli své vystoupení v první fázi mistrovství světa těsným vítězstvím nad Švýcary 5:4, které znamená nejen jejich celkový triumf ve skupině A, ale také setrvání v Moskvě. Splnili tak obě přání trenéra Vladimíra Vůjtka, jenž dnes shodou okolností slaví 69. narozeniny. Ve čtvrtfinále Češi narazí na tým USA, jemuž v souběžně hraném duelu stačila k postupu i prohra se Slovenskem v prodloužení.

Bude se dnes kouč Vladimír Vůjtek radovat? Stačí k tomu vyhrát

Bude se dnes kouč Vladimír Vůjtek radovat? Stačí k tomu vyhrát , zdroj: Profimedia

Do české branky se dnes podle očekávání vrátil Francouz, jenž nastoupil na turnaji počtvrté. Národní tým rozehrál duel velmi odhodlaně a dostal soupeře pod velký tlak. Velkou možnost vyjádřit převahu i gólem měl Kašpar, jenže zblízka svou střelu nad rameno gólmana Berry nezvedl.

Z ojedinělé šance ovšem Švýcaři udeřili. Obránci špatně střídali, místo pro Jeřábka na obranné modré čáře zůstalo volné a Hollenstein měl volnou cestu k Francouzovi, jehož prostřelil mezi nohama. V následné přesilovce však Češi vyrovnali. Druhá řada sehrála početní výhodu výborně, její neustálá převaha vyvrcholila střelou obránce Kempného, kterou usměrnil do branky špičkou brusle Birner.

Národní tým přestřílel soupeře v úvodní části 13:3, jenže hráčům v bílém stačilo málo. Na začátku prostřední části prolétl Andrighetto středním pásmem mezi obránci a Francouze při jeho střele zachránila tyčka. Na opačné straně už udeřilo. Švýcaři v gólové šanci podtrhli Kašpara, a to si nevybrali dobře.

Kašpar: 3 nájezdy = 3 góly!

Elitní český zakončovatel nájezdů se jako faulovaný podle pravidel postavil k trestnému střílení a provedl jej podle svého zvyku: střelou mezi nohy a gólem. Uspěl tak ve všech 3 penaltách, k nimž se dosud na letošním šampionátu dostal!

Vzápětí mohli borci v červeném přidat gól klidu, ovšem Kempný v přečíslení 3 na 1 volil místo přihrávky na připraveného Řepíka střelu a Berra jeho ránu lapačkou poslal mimo. Soupeř se pak zvedl, převzal iniciativu, ovšem Francouz svůj tým podržel.

A na začátku závěrečné třetiny přišel vytoužený uklidňující gól. Zaťovič po vhazování využil otálení švýcarského obránce s rozehrávkou, sebral mu puk a švihem ho okamžitě poslal nad Berrovu lapačku. Útočník, jehož právě před tímto střídáním přesadili trenéři do 4. útoku, získal pro tuto formaci vůbec první gólový zápis v 7. utkání…

Trenérům skvěle vyšlo střídání

Jenže Švýcaři přišli s rychlou odpovědí. Po velkých šancích před oběma brankami využili přesilovku za Kousalovo seknutí. Moser zblízka pohotově trefil vyražený puk a strhl oba týmy ke hře nahoru a dolů.

Vůjtek si věnoval 1 narozeninový dárek i sám, z tahu trenérského týmu musel mít radost. Oba hráči, kteří pro 3. třetinu změnili svůj status v sestavě, se následně trefili. Po Zaťovičovi se to povedlo i Zohornovi, jenž v plné jízdě vypálil kousek za modrou čarou a prostřelil Berru počtvrté.

Ovšem komplikace tím neskončily. Kempný při přesilovce zaváhal na modré čáře, unikajícího Švýcara zbrzdil jen za cenu faulu, soupeř přesto šel ve 2 na samotného Francouze. Nedal, načež 6 a půl minuty před koncem nasadil do hry 6 hráčů ve snaze zvrátit zápas.

Nepovedlo se, Jordán přes celé hřiště trefil prázdnou branku a pečetil skvělé vystoupení týmu ve skupině. I když jej nakonec docela pokazil závěr, kdy Švýcaři snížili 2 trefami na 4:5 a před českou brankou bylo v závěrečných vteřinách ještě hodně horko.

Teď už čeká národní celek s 15 nováčky na MS v týmu ostrý boj o medaile.

Výsledek – skupina A:

Česko – Švýcarsko 5:4 (1:1, 1:0, 3:3)

Branky a nahrávky: 17. Birner (Kempný, Řepík), 25. Kašpar z trest. střílení, 42. Zaťovič, 50. Zohorna (Kousal, Kolář), 55. Jordán – 12. Hollenstein (Andrighetto, Schäppi), 46. Moser (Du Bois, Trachsler), 56. Schneeberger (Moser, Hofmann), 60. Andrighetto (Hollenstein). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Piechaczek (Něm.) – Otmachov (Rus.), Šefčík (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7101.

Sestava: FrancouzJeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kundrátek, Kempný, Doudera – Pastrňák, Plekanec, Červenka – Řepík, Kovář, BirnerKašpar, Kousal, Zaťovič (41. Zohorna) – Jarůšek (41. Zaťovič), Faksa, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek st., Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Tagy: Česká hokejová reprezentace Švýcarská hokejová reprezentace MS v hokeji 2016

Zdroje: Vlastní