Díky, kapitáne! Upracovanou výhru 3:1 nad Kazachstánem vystřílel Česku Plekanec

AKTUALIZOVÁNO (aktualizováno: 13. 5. 2016 18:48) - MS v hokeji 2016 autor: knp

Dřina až do úplného konce… Národnímu týmu proti Kazachstánu stejně jako proti Lotyšsku zajistil vedení 2:0 svými trefami kapitán Tomáš Plekanec a stejně jako v sobotu na to tým z postsovětské republiky dokázal odpovědět. Čtyři a půl minuty před koncem snížil na 1:2 Nigel Dawes. Další komplikace tentokrát však naštěstí nepřišly, 5. výhru na turnaji v 5. zápase stvrdil střelou do prázdné branky v čase 58:51 Robert Kousal. Zisk 3 bodů zajistil týmu jistotu účasti ve čtvrtfinále.

Úvodní trefa Tomáše Plekance

Úvodní trefa Tomáše Plekance , zdroj: Profimedia

Potřetí na turnaji se v české brance objevil Pavel Francouz. V sestavě byl na svém obvyklém místě ve středu třetí formace i Kousal, jenž po tvrdém hitu od Nora Tollefsena včerejší duel nedohrál. A v úvodu se objevil v největší české šanci. Jeho ránu pod ruku ale Kolesnik se štěstím zastavil. Plekancovu střelu mezi nohama už pustil, avšak rozhodčí správně gól neuznali kvůli Červenkovu postavení mimo hru.

Český kapitán si spravil chuť ještě při stejném střídání. Pastrňák tvrdě vypálil od modré a vyražený puk dloubl Plekanec zblízka bekhendem pod břevno. Kazaši následně se svým zámořským útokem ukázali, proč mají na šampionátu nejlepší využití přesilovek ze všech 16 týmů.

V jeden moment Boydova střela zmátla i brankového rozhodčího, jenž rozsvícením světla za českou brankou oznámil kazašský gól. Puk však měl Francouz bezpečně v lapačce… Kazachstán si postupem času dovoloval víc a víc, gólman národního týmu však byl vždy na svém místě.

Duel zdramatizoval Kanaďan

A na začátku 3. části odskočili Češi na rozdíl 2 branek. Pastrňák našel Plekance na pravém kruhu pro vhazování a forvard Montrealu napálil puk přesně pod horní tyčku. Když už to vypadalo, že reprezentace ani potřetí na MS od Kazachstánu neinkasuje (7:0 v roce 2004 a 1:0 v roce 2005), udeřil soupeřův naturalizovaný zámořský útok.

Boyd našel zpoza branky Dawese a rodilý Kanaďan a jeden z nejproduktivnějších hráčů šampionátu z voleje propálil Francouze. Kazaši ve snaze o vyrovnání sáhli v závěru ke hře bez brankáře, arénou se neslo hromové „šajbu, šajbu!“. Ta ale přišla na opačné straně, než na které si kazašští fanoušci přáli. Odkrytou klec trefil 69 vteřin před koncem Kousal a pečetil na konečných 3:1.

Výsledek – skupina A:

Česko – Kazachstán 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 43. Plekanec (Pastrňák), 59. Kousal (Birner, Řepík) – 56. Dawes (Boyd, Trjasunov). Rozhodčí: Gebei (Maď.), Mayer (USA) – Nieminen (Fin.), Šefčík (SR). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 8234.

Sestava: Francouz – Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kundrátek, Kempný, Doudera – Pastrňák, Plekanec, Červenka – Řepík, Kovář, Birner – Kašpar, Kousal, Zohorna – Jarůšek, Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Tagy: Česká hokejová reprezentace Kazašská hokejová reprezentace MS v hokeji 2016

Zdroje: Vlastní