Furch s Dány po 163 minutách na MS kapituloval. A Češi poprvé na turnaji prohráli!

AKTUALIZOVÁNO (aktualizováno: 15. 5. 2016 18:22) - MS v hokeji 2016 autor: knp

Obdivuhodný příběh skončil. Dominik Furch dnes v české brance poprvé na mistrovství světa inkasoval. Šestadvacetiletý gólman Omsku se na turnaji představil potřetí a dlouho přidával další minuty ke své předešlé 2 hodiny hry trvající neprůstřelnosti. Po výhrách proti Rusku (3:0) a Norsku (7:0) jej však po 163 minutách hry překonal Dán Madsen a vyrovnal ve 3. třetině na 1:1. V rozhodujících nájezdech pak Furch nechytil ani jeden a Češi s Dány podruhé za sebou na MS prohráli na penalty. Je to první porážka Vůjtkova výběru na turnaji.

Dominik Furch proti Dánsku

Dominik Furch proti Dánsku , zdroj: Profimedia

Rychlé premiéry v národním týmu se dočkal Radek Faksa. Útočník Dallasu, s 5 body aktuálně 2. nejproduktivnější Čech play off NHL, nastoupil s číslem 12 do zápasu jen pár hodin poté, co do Moskvy po strastiplné 26 hodin dlouhé cestě přiletěl. Stihl však už dopolední rozbruslení a v sestavě nahradil od 2. třetiny Richarda Jarůška.

Zajímavě si z pohledu českého týmu vedl jako obvykle 1. útok, i když nastupoval proti dánské trojici z NHL. V ojedinělé, zato obrovské šanci se po 10 minutách hry ocitla dvojice Červenka, Pastrňák. Oba si v jízdě proti jedinému obránci vyměnili puk, Pastrňákova přihrávka oslovila útočníka Chomutova před prázdnou brankou. Ten si byl ale tak jist tím, že skóruje, že z úhlu zakončil slabě a jeho střelu na brankové čáře zastavil obránce Daniel Nielsen.

Nejnebezpečnější v dresu soupeře je jeho elitní řada. Několikrát si vytvořila ideální střeleckou pozici, Furch však odolával. Totéž se dlouho dařilo i Dahmovi na druhé straně. Plekanec se před ním 12 vteřin před úvodní pauzou zjevil po pohotové Pastrňákově přihrávce úplně sám, ovšem trefil jen mihnuvší se lapačku.

Dánům 3x pomohla tyčka

První útok se dostal hned po návratu z kabin po Červenkově nádherném prohození obránce do skvělé pozice, jenže Červenka místo střely přihrával Pastrňákovi a ležícího zadáka nepřehodil. Další střídání už ale slavil. Vypálil tvrdě do tyčky a odražený puk poslal pohotově do branky Plekanec, pro nějž to byl 5. zásah v 6. zápasu na turnaji.

Vzápětí mohl vedení zdvojnásobit Birner, jeho oblíbenou střelu pod břevno ovšem mírně přizvedl Dahm a puk jen vyletěl od horní tyčky nahoru. Český tým musel v polovině utkání v testu odolnosti tvrdě bránit nejtěsnější vedení i Furchovu neprůstřelnost. Po Řepíkově a Kousalově faulech hrál předlouhých 109 vteřin oslabení 3 proti 5, ale Furch opět prokázal svou famózní formu.

Na druhé straně se v české přesilovce zapotil Dahm a proti Plekancově šikovné teči jej dnes potřetí zastoupila tyčka. A reprezentace za nevyužité šance pykala. Rovněž tak za banální nesprávné střídání. Dánové za něj dostali na začátku 3. třetiny výhodu přesilovky a využili ji.

Konec neprůstřelnosti po 163 minutách

Furch neztlumil tečovanou střelu, puk vyrazil k volnému Madsenovi a útočník Hamburku jej snadno dostal do sítě. Gólman Omsku tak kapituloval poprvé na MS v kariéře, jeho neprůstřelnost se zastavila na 163 minutách a 10 vteřinách. Dánové navíc převzali iniciativu a mají další nebezpečné šance. Největší z nich opět Madsen, český brankář však kotouč zastavil rychlým švihem lapačkou.

Jen půl minuty před koncem mohl duel rozhodnout Kašpar, ovšem Dahma neprostřelil. Povedlo se mu to až v nájezdech, kdy si vybral své oblíbené místo mezi betony. Za Dány však uspěli Eller, Ehlers i Jensen, Řepík trefil jen tyč a Češi na šampionátu poprvé prohráli.

Zkomplikovali si tak cestu k celkovému triumfu ve skupině. Nyní k němu musejí v závěrečném souboji zdolat Švýcary, aby se nemuseli ohlížet na výsledky Ruska a Švédska.

Výsledek – skupina A (Moskva):

Česko – Dánsko 1:2sn (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Plekanec (Červenka) – 44. Madsen (Storm, Nicklas Jensen), rozh. nájezd Ehlers. Rozhodčí: Björk (Švéd.), Rantala (Fin.) – Chartrand-Piche (Kan.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 4:1, navíc Řepík (ČR) 10 minut. Využití: 0:1. Diváci: 8107.

Sestava: Furch – Jeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, Doudera – Pastrňák, Plekanec, Červenka – Řepík, Kovář, Birner – Kašpar, Kousal, Zohorna – Jarůšek (21. Faksa), Koukal, Filippi. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Tagy: Česká hokejová reprezentace Dánská hokejová reprezentace MS v hokeji 2016

Zdroje: Vlastní