Počáteční radost vyprchala. Češi zachraňovali výhru nad Lotyši až v nájezdech

AKTUALIZOVÁNO (aktualizováno: 7. 5. 2016 23:15) - MS v hokeji 2016 autor: knp

Nebylo to oddechové utkání, i když to tak zprvu vypadalo. Čeští hokejisté ve svém druhém vystoupení na MS vedli nad Lotyšskem brzy 2:0, ale soupeř se nevzdal. Ba co víc, 3 brankami otočil skóre a s výběrem Vladimíra Vůjtka to vypadalo zle. Pouhých 59 vteřin před koncem však vynutil prodloužení mistrnou tečí Michal Řepík a výhru si tým vybojoval v následujících nájezdech.

Tomáš Plekanec slaví druhý gól v zápase

Tomáš Plekanec slaví druhý gól v zápase , zdroj: Profimedia

V české brance nastoupil místo hrdiny včerejšího duelu s Ruskem (3:0) Dominika Furcha podle plánu Pavel Francouz, který na rozdíl od něj zkušenosti ze šampionátu měl. Jako trojka byl na turnajích v roce 2013 ve Stockholmu a o rok později v Minsku, na závěrečném turnaji odehrál svůj 3. zápas v kariéře. Proti Lotyšsku chytal v dubnu 2013 v Euro Hockey Challenge v Jindřichově Hradci a čistým kontem přispěl k výhře 1:0.

To, že duel neskončí stejným skóre, bylo jasné už v 7. minutě. Kapitán Tomáš Plekanec do té doby stihl 2 rychlé góly, v síti skončily obě jeho střely a národní tým vedl brzy 2:0. Nejdřív poslal útočníkovi Montrealu krásnou přihrávku do jízdy Pastrňák, Plekanec se nijak nerozpakoval a jeho rána pár kroků za modrou čarou prošla Masalskisovi pod levým betonem.

Pak využil český tým jedinou přesilovku, kterou v 1. třetině měl. Kašpar z rohu našel Plekance před brankou, a ten z první trefil přesně. Češi se v úvodní části bránili 3 oslabením, avšak všechna bez větších trablů ustáli.

Lotyše držel skvělý gólman

Soupeř v nich však nabral aspoň energii a od 2. třetiny vyrovnal hru. Nadějnější šance si však stále vytvářel Vůjtkův výběr. Tu největší zmařil Masalskis v polovině utkání Kempnému, jemuž předložil Filippi puk před odkrytou branku. Lotyšský brankář však na poslední chvíli proti puku natáhl brusli.

Zanedlouho se zaskvěl proti Jarůškovi, jenž na něj uháněl sám. Se střelou mezi nohy ale neuspěl a při dorážce už byl ze střeleckého úhlu. Bravurou svého gólmana posílení Lotyši začali zlobit.

Nejdřív ještě Francouzovi pomohla tyčka, o chvilku později už ale kapituloval. Džerinš zavezl puk do nezformované obrany, zpětnou přihrávkou našel Bukartse a zlínský forvard snížil. Byl to první obdržený gól Česka na turnaji, neprůstřelnost národního týmu trvala 95:26 minut.

Vzápětí to však s motivací přehnal Keninš a tvrdě narazil na mantinel Kundrátka. Český obránce s krvavým zraněním odešel do kabin, kam jej s trestem do konce utkání následoval i Lotyš. Dlouhou 5minutovou přesilovku však národní tým nevyužil, následnou standardní početní výhodu stejně tak.

Řepík spasil tým v poslední minutě

A soupeř trestal. Když se Kašpar 12 minut před koncem provinil nicneřešícím faulem ve středním pásmu, vydržel na trestné lavici jen 27 vteřin. Pak Abols vystřelil, u odraženého puku byl první Girgensons a forvard Buffala zblízka vyrovnal na 2:2.

Lotyši byli v závěru zřetelně lepší, česká obrana byla rozklížená a 3. ránu jí v 58. minutě zasadil po rychlé kombinaci Mikelis Redlihs. Už to vypadalo, že utkání vypadne Plekancovi a spol. z rukou úplně. Trenéři však v závěru sáhli ke hře bez brankáře a už po 4 vteřinách se jim tah vyplatil. Jeřábkovo nahození tečoval brilantně ve vzduchu špičkou hole Řepík.

Tentokrát už další kolaps nepřišel. V rozhodujících nájezdech uplatnil své oblíbené zakončení mezi nohy Kašpar a byl jediným úspěšným střelcem. Francouzovi pomohla ve 2. sérii tyčka (následně ji na opačné straně trefil i Koukal) a na poslední pokus ani nedošlo. Zlínskému Bukartsovi totiž puk utekl do strany dávno před zakončením.

Výsledek – skupina A:

Česko – Lotyšsko 4:3sn (2:0, 0:1, 1:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 4. Plekanec (Pastrňák, Červenka), 7. Plekanec (Kašpar, Červenka), 60. Řepík (Jeřábek, Kovář), rozh. nájezd Kašpar – 36. Bukarts (Džerinš, M. Redlihs), 49. Girgensons (Abols, Daugavinš), 58. M. Redlihs (Džerinš, Bukarts). Rozhodčí: Kubuš (SR), Rantala (Fin.) – Otmachov (Rus.), Ponomarjow (Něm.). Vyloučení: 4:3, navíc Keninš (Lot.) 5 minut a do konce. Využití: 1:1. Diváci: 4650.

Sestava: FrancouzJeřábek, Jordán, Šimek, Kolář, Kempný, Kundrátek, Doudera – Pastrňák, Plekanec, Červenka – Řepík, Kovář, Birner – Kašpar, Kousal, Zohorna – Jarůšek, Koukal, Filippi – od 23. navíc Zaťovič. Trenéři: Vladimír Vůjtek starší, Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.

Tagy: Česká hokejová reprezentace MS v hokeji 2016

Zdroje: Vlastní