Pastrňák a ti další. Pět talentů, na které se můžete těšit na MS

- MS v hokeji 2016 autor: knp

Zářijový Světový pohár je nedaleko, hokejisté proto letos uvážlivě rozmýšleli, jestli jet i na šampionát do Ruska. Z hvězd NHL se jich spousta omluvila, proto dostane větší prostor mládí. A to je vítaná zpráva pro fanoušky, kteří se budou moci pokochat uměním i vůdčími schopnostmi nastupující generace, která ještě není tak okoukaná. Na koho se můžete těšit?

David Pastrňák

David Pastrňák , zdroj: Profimedia

Connor McDavid (Kanada/Edmonton Oilers/19 let)

Jednička loňského draftu NHL a další naděje, která má vyvést Edmonton z několikaletého útlumu. A především jeden z nejsledovanějších hráčů nadcházejícího šampionátu. Ve své premiérové sezoně v nejlepší lize světa oslnil. V pouhých 45 zápasech, neboť byl od začátku listopadu na 3 měsíce mimo hru se zlomenou klíční kostí, nasbíral úctyhodných 48 bodů.

Za své výkony si vysloužil nejen mírně zprofanovanou přezdívku „nový Gretzky“, ale především nominaci na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka NHL. Nejpovedenější duel sehrál těsně před koncem základní části proti Torontu, kdy zaznamenal 5 bodů za 2 branky a 3 asistence. Kouč Kanady Bill Peters si právem pochvaluje skutečnost, že takového hráče může mít v týmu.

David Pastrňák (Česko/Boston Bruins/19 let)

Hezoun se širokým úsměvem bude v národním týmu pro šampionát pravým křídlem číslo 1. Havířovský odchovanec, jehož k hokeji přivedla netradičně maminka a také proto udělal první krůčky na ledě v dívčích krasobruslařských bruslích. Jeho táta to dotáhl v dresu Třince až do 2. nejvyšší soutěže, syn ho už překonal.

Když se předloni stal jednou z opor národního týmu do 18 let, jenž na MS senzačně dobyl stříbro, bylo o jeho budoucnosti rozhodnuto. Pár měsíců nato si odbyl debut v dresu Bostonu a brzy uchvátil NHL 2gólovým večerem proti Philadelphii. Tehdy ho o hattrick připravila jediná vteřina, která chyběla k tomu, aby puk stihl zaplout do prázdné branky před vypršením 60. minuty.

Leon Draisaitl (Německo/Edmonton Oilers/20 let)

I když tenhle dravec reprezentuje Německo a na klubové úrovni obléká dres Edmontonu (v němž mimochodem v sezoně zazářil), má vztah k Česku. Jeho táta Peter je totiž už několik let trenérem v extralize, aktuálně cepuje tým Pardubic. Na svého syna může být právem hrdý, ve 20 letech přijíždí do Ruska jako největší německá ofenzivní star.

Trojka předloňského draftu (žádný jiný Němec tak vysoko nikdy vybrán nebyl) prý v Edmontonu patří k pár hráčům, jež nynější vedení nikdy nevymění. V tomto ročníku v 72 zápasech za podprůměrné Oilers nasbíral 51 bodů (19+32), což je velmi slušná bilance. Pro porovnání: v základní části získal jen o 3 body méně než lídr a kapitán českého týmu pro šampionát Tomáš Plekanec…

Patrik Laine, MS do 20 let Patrik Laine s pohárem pro mistry světa do 20 let, zdroj: internet

Patrik Laine (Finsko/Tappara Tampere/18 let)

Od tohoto talentu si Finové slibují hodně. Teprve 18letý útočník na sebe doslova lepí úspěchy. Na přelomu roku se významně podílel na triumfu finské dvacítky na domácím světovém šampionátu v Helsinkách – v 7 zápasech nasbíral 13 bodů. Před pár dny pak pomohl Tappaře k zisku mistrovského titulu a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem play off.

Draft do NHL jej vzhledem k věku čeká teprve letos a dá se předpokládat, že přijde na řadu hodně brzy. Experti tipují, že si jej kluby vyberou nejpozději jako 2. v pořadí. Záležet to bude koneckonců i na výkonech na světovém šampionátu, na nějž pojede poprvé…

Martin Réway (Slovensko/Fribourg-Gottéron/21 let)

Velký talent s pekelně rychlýma a šikovnýma rukama. Ale také zlobivé dítě. Tu první tvář ukázal Réway třeba na předloňském světovém šampionátu, kde si dělal dobrý den i z českých obránců. Pražský rodák slovenských rodičů, který v mládežnických letech vystřídal týmy Slavie i Sparty, následně loni pomohl reprezentaci do 20 let k senzačnímu bronzu.

Tu druhou tvář pak Réway předvedl během působení ve Spartě na podzim 2015. Coby nováček sezony předešlého ročníku hrál ještě lépe, pravidelně bodoval, vedl produktivitu extraligy. Ale když mu klub nabídl prodloužení smlouvy, podmínky se mu nelíbily a veřejně oznámil, že chce ze Sparty pryč. Následovala blesková výměna do Fribourgu, kde nastupuje dosud.

Tagy: MS v hokeji 2016

Zdroje: Vlastní