Jardův krok do tmy. Česko-Finsko, reportáž z vesnické hospody

MAGAZÍN - MS v hokeji 2015 autor: Martin Bach

Začíná se stmívat, je krátce po osmé hodině večerní a v jedné z mnoha českých vesnických hospůdek je narváno. Z osmi stolů, ze kterých je většinu obvyklých dnů obsazena sotva polovina, není volný ani jediný. Jedno pivo střídá druhé a na malou televizi v rohu není přes dým z cigaret skoro vidět. Začíná čtvrtfinále MS v hokeji a i v těch největších cynicích se probouzí vlastenecká hrdost - dneska to kluci zvládnou!

zdroj: Profimedia

Hned vedle televize visí na zdi přibitý český dres a kousek od něj i plakát s dosavadními výsledky šampionátu. Na rozehřívačku ve skupinách chodilo na hospodskou "projekci" sotva deset lidí, dnes jde ale o všechno. Sálu vládnou dva hlavní stoly. U jednoho sedí padesátníci rozhýbaní nohejbalovým utkáním v místní sokolovně, u druhého pak obvyklá sestava štamgastů, kteří dnes výjimečně překousnou, že v televizi neběží obvyklá Ordinace v růžové zahradě.

Česko - Finsko: 1:0

První minuty jsou spíše klidné. Emoce se moc neprojevují a na televizi se všichni koukají spíš jen po očku. Naši hokejisté tlačí Finy v jejich obranném pásmu a čas od času někdo podotkne, že "dneska hrajou nějak dobře".

Když v deváté minutě vstřelí po Eratově přihrávce první gól Jan Kovář, v hospodě se ozve jen spokojené zabručení a všichni se dál věnují problémům předchozího dne. Ani další šance českého týmu moc vášní nevzbudí, možná i proto, že televize, na které zápas běží, je dost malá. "Vidíte někdo puk? Já ne, ty vole," je slyšet od stolu štamgastů.

Česko - Finsko: 1:1

Vyrovnávací gól Finska doprovází obdobné ticho jako Kovářův gól, zápas na sebe ale začíná strhávat pozornost většiny přítomných. "Po takovým tlaku nakonec dostat gól, to nasere," říká jeden z nohejbalistů a odchází na toaletu. Naši ale hrají dobře a v sále panuje všeobecný optimismus.

Česko - Finsko: 1:2

Jokinenův gól, který posílá Finy do vedení všechno mění. Na televizi už teď koukají všichni a i cigaretový opar trochu opadá. Čeští reprezentanti na ledě jsou evidentně v útlumu, v podniku se ale probouzí trenérská ekipa. "To už nedaj, podivej se na to," říká jeden z hospodských trenérů. "Vždyť kdo by tam ten gól dal? Se podivej - Voráček je v prdeli, Červenka je marnej." "Růžičkův mazánek," dodává další. "A ten Kovář! Růžička prostě neví co s tim, já to řikal od začátku." Nadávky na reprezentanty tlumí nesměle jen jeden odvážlivec od stolu štamgastů: "Hele, nekecej a fandi! Jarda to ještě dá..."

Česko - Finsko: 2:2

"Jóóóóóó!!!!" Hospoda poprvé propukla v nepředstírané nadšení. "Nemít toho Jardu, tak jsou v prdeli," konstatuje suše nohejbalista, který se doteď držel stranou. Trenérský stůl chvíli mlčí, ale po pár sekundách se opět rozjede kritika. "Držte huby, stejně na to nevidíte," utlumuje ji rychle další z přihlížejících. "Kdokoliv jinej by mu to napálil do betonu, ale Jarda to dá pod víko," oceňuje následně Jágrovu šikovnost.

Česko - Finsko 3:2

Další výbuch radosti. Štamgasti mlátí rukama do stolů, začíná se skandovat. Trenér, který před pár minutami nadával na Jana Kováře, křičí na celou hospodu: "Kovář, ty vole, já se poseru!"

Česko - Finsko: 3:3

Začátek třetí třetiny zastihne naše borce v mírném útlumu, ale optimistická nálada neopadá. Televizi už sledují i obě přítomné dámy. Jako studená sprcha ale přichází Barkovovo vyrovnání a všichni přítomní začínají pomalu myslet na nájezdy. "Kdo dá góla, vyhraje," říká při dotáčení dalších piv majitel hospody a číšník v jedné osobě.

Česko - Finsko: 4:3

Hrdina Jágr objel bránu soupeře a nekompromisně prostřelil Rinneho v brance Finů. Ohlušující řev celého lokálu přilákal rychle zpátky i malou skupinku, která před pár vteřinami odešla na záchod. "Skončí to 5:3," prohlašuje světácky vládce výčepu.

Česko - Finsko: 5:3

Sobotkův gól do prázdné brány potvrzuje majitelova slova a hospoda slaví. Ještě do hymny se stihne jedna oslavná rumová runda a vyhlašování nejlepšího hráče zápasu za českou reprezentaci provázejí slova chvály.

"Jarda, ty vole, ten dneska udělal krok do tmy," otáčí se na nás jeden ze štamgastů a divoce gestikuluje. "Ten dneska uděláme všichni," odpovídám mu. Další rum "na vítězství" je na stole.

Tagy: Mistrovství světa v hokeji 2015

Zdroje: Vlastní