Čtyři nejlepší současní hokejisté, kteří nikdy nehráli v NHL

- MS v hokeji 2016 autor: red

Krom účasti v národním týmu, platí hra v NHL už roky za nejvyšší poctu, jaké se tuzemskému hokejistovi může dostat. Ne každý však touží - nebo má takové štěstí - aby na pomyslném hokejovém Olympu stanul po boku Jaromíra Jágra nebo Davida Krejčího. Čtěte výběr těch nejlepších, kteří zůstávají v Evropě.

Úsměvy na tvářích Jana Kováře (vlevo) a Pavla Francouze po vítězství nad Švýcary

Úsměvy na tvářích Jana Kováře (vlevo) a Pavla Francouze po vítězství nad Švýcary , zdroj: iihfworlds2016.com

Jan Kovář

Zatímco většina jeho kolegů z našeho seznamu to v NHL alespoň zkusila, jen aby zjistila, že nejde o jejich šálek kávy, šestadvacetiletý Jan Kovář starý kontinent nikdy neopustil. Před třemi lety získal v dresu Plzně titul Extraligy, poté zamířil na východ do KHL. V Rusku se pak stal hvězdou.

Jen rok po svém příchodu získal jako hráč Metallurgu Magnitogorsk prestižní Gagarinův pohár a byl nominován do českého reprezentačního týmu pro MS 2014. Rok na to byl spolu s Jágrem a Voráčkem nejlepším hráčem Česka na MS 2015. Ameriku však možná ještě jednou vyzkouší - jeho smlouva s Magnitorskem končí už za dva roky.

Jan Kovář zdroj: tisková zpráva

Vladimír Sobotka

To Sobotka si už NHL vyzkoušel na vlastní kůži. Za Boston a St. Louis tu odehrál na 400 zápasů, po roce 2014 se však nedočkal prodloužení své smlouvy a nakonec putoval znovu do KHL, tentokrát za Avangard Omsk.

Přesto je zajímavé, že se do Ameriky zatím nevrátil. Možnost po každém ročníku odejít zpět do NHL je přímo vepsána do jeho smlouvy, přesto ji prozatím nevyužil. Podobně jako Kovář okusil před dvěma lety své první Mistrovství světa, kde si připsal dva góly a čtyři asistence.

Vladimír Sobotka zdroj: tisková zpráva

Alexander Salák

Poměrně smutný je osud brankáře Saši Saláka. Ten si v zahraničí nejprve zachytal za finskou soutěž, v roce 2009 pak zamířil na Floridu. V premiérové sezóně si však zahrál jenom dvakrát. Evidentní zklamání jej vrátilo zpátky do severských zemí, tentokrát za švédský klub  Färjestads BK, se kterým získal mistrovský titul!

Pokusil se tak znovu o štěstí ve Státech, jeho horší zdravotní stav mu však zabránil delšího výkonu a putoval nakonec zpátky na východ. Abychom to zkrátili, v KHL nakonec vystupuje od roku 2013, nejprve za Petrohrad, poté Novosibirsk. Těžko rozporovat jeho schopnostem, Salák však vždy jakoby z nastavené laťky trochu slevil. Vladimír Růžička jej například slavně pro své MS 2015 označil za brankářskou jedničku, jen aby byl velmi rychle vystřídán Pavelcem.

Alexander Salák zdroj: tisková zpráva

Roman Červenka

Již třicetiletý někdejší hráč Slavie a od roku 2009 i reprezentant Česka po roce 2010 opustil české vody a zamířil nejprve do Omsku, kde se stal dokonce nejlepším střelcem celé KHL. Dva roky na to mu bylo malé i Rusko a přesedlal do Calgary.

Odehrál tu skoro 40 zápasů, dal devět branek, přesto mu zámoří nesedlo a vrátil se zpátky na východ, toho času do Petrohradu, kde i zůstává. Navzdory deklarované touze po návratu do NHL po něm však zatím žádný zámořský klub nechňapl. Červenkův talent se ukáže i na letošním Mistrovství světa v Moskvě, kam to věru nebude mít daleko.

Roman Červenka zdroj: tisková zpráva

Tagy: hokej

Zdroje: Vlastní